Wednesday, February 21, 2007

Den perfekta våtrakningen

Våtrakning sker i fem steg: rätt förberedelse, rätt lödder, rätt blad, rätt teknik och rätt efterspel.

1. Rätt förberedelse
Mjuka upp skägget med vatten. Stå i duschen i fem minuter. Har du ett grovt skägg eller känslig hud, är det en god idé att stå länge i duschen. Det är en plats som lämpar sig jättebra för rakning. Det viktiga är att skäggstubben hinner bli tillräckligt blöt för att svälla lite, då blir det lättare att raka av skäggstråna och rakbladet håller längre.

Använd gärna en ansiktstvätt innan rakningen för att förbereda huden för rakning.

2. Rätt lödder
Rakkräm eller gel håller skägget vått och gör det lättare för rakbladet att glida över huden utan att skada den. Har du känslig hy bör du överväga att använda en rakkräm som inte bildar skum. Ju mindre bubblor, desto mindre friktion och mer hudnära rakning. Dessutom är det lättare att se huden under.

För dig med känslig hy kan rakolja underlätta rakningen. Stryk på huden innan du lägger på rakkrämen för att göra att hyveln glider lättare.

Använd inte för mycket rakkräm, eftersom det fastnar för mycket på hyveln. En rakborste är bästa sättet att fördela rakkrämen på huden. Den kommer in under skäggstråna och hjälper dem att resa på sig.


3. Rätt blad
Se till att rakbladet är riktigt vasst. Använd inte samma rakblad för länge, byt ofta. Du bör byta rakblad när du använt det i sju-tio dagar och skäggstubben börjar göra motstånd. Var noga med att skölja av rakhyveln regelbundet under rakningen så att inte en massa skäggstrån och tvål klibbar fast vid bladet.

4. Rätt teknik
Ta god tid på dig. Långa, jämna tag med rakhyveln ger bättre resultat än korta, ryckiga. Rakning medhårs ger bättre resultat än rakning mothårs. Men framför allt gäller det att hitta fram till den metod som passar dig själv bäst.

Det ideala är att man bara behöver gå över ett område en gång, men risken är stor att du har missat lite här och där. Så om du inte har känslig hud eller lätt för att utveckla skäggfinnar skadar det inte att köra ett andra tag över de där ställena och ur en annan - korsande - vinkel, inte helt mothårs.

Skäggväxten brukar vara svårast på överläppen och hakan, så spar de ställena till sist. Då hinner skägget mjukas upp under längre tid.

5. Rätt efterspel
När du är nöjd med rakningen, skölj i kallt vatten så att porerna stängs. Klappa huden torr med en handduk, och badda på lite after shave balsam. Undvik att använda after shave som innehåller alkohol. Alkoholen har en uttorkande effekt på huden. Man är inte snäll mot sitt ansikte om det svider i det. Tänk på att du precis rakat bort ett skikt av överhuden och en after shave som svider är naturens sätt att påpeka att det skiktet inte var tillräckligt tunt. Bättre att stryka på något som lindrar huden.

Behöver du extra fukt kan du gärna avsluta med en fuktighetskräm. Källa Grooming.se

No comments: