Wednesday, February 21, 2007

Rakning

Rakning behöver inte vara ett nödvändigt ont. Med rätt teknik, gott om tid och rätt produkter kan det istället bli en daglig njutning.

Alla män utvecklar sin speciella rakteknik. Den kan variera från individ till individ. Humör, temperament och den rådande situationen kan påverka hur man rakar sig en viss given dag, men grundprinciperna för en lyckad rakning är och förblir klara och enkla. I listan till höger hittar du grunderna för rakning, oavsett om du väljer den traditionella våtrakningen eller elektrisk torrakning.

Grundläggande tips för en lyckad rakning
Har du känslig hud så raka först bort den värsta skäggstubben med rakapparat och gå sedan över ansiktet med en lätt applicerad våt rakhyvel. Det ger en slätare rakning än vad enbart en rakapparat klarar. Gör så få tag med hyveln som möjligt, eftersom det delvis är motståndet som rakbladet möter när det dras över huden som irriterar. På helgerna kan du ge ansiktet lite ledigt från all rakning; lite vila är också bra för huden.

Använd gärna fuktighetskräm på natten; det ger en angenämare rakning nästa morgon.

Undvik after shave med alkolhol som har en uttorkande effekt på huden. Välj istället ett after shave balsam, gärna oparfymerat om du har lätt för att få utslag eller skära dig.

Raka dig inte direkt efter att du klivit ur sängen. Du har legat i horisontalläge hela natten och hudytan är svullen av kroppsvätskor som samlats. Vänta tills svullnaden har lagt sig.

I en idealisk värld skulle vi raka oss på kvällen när huden i ansiktet är fetare och vi själva är mindre jäktade. Speciellt på sommaren kan det vara bra att raka sig på kvällen, eftersom solskyddskräm, klor från poolen och salt från havet kan irritera en nyrakad hud. Raka dig inte omedelbart före träning; svett är alkaliskt och kan göra torr hud ännu torrare.

No comments: