Wednesday, February 21, 2007

Raka sig elektriskt

Elektriska rakapparater har antingen ett roterande huvud – cirkelrunda knivar som roterar bakom runda skydd – eller skärbladsram – knivar som rör sig fram och tillbaka under en eller flera flexibla metallblad. En rakapparat roterande huvud för man i en roterande rörelse över ansiktet, en med skärbladsram för man upp och ner.

Skärbladsramarna måste bytas ut ganska ofta; en rakapparat med roterande huvud kan hålla i åratal. Båda typerna kan ha justerbara inställningar så att man kan reglar hur nära huden man vill raka sig.

Rakapparat har sina fördelar. Man slipper blöta ner ansiktet, man kan raka sig nästan var som helst, och är man inte manisk och kör över ansiktet gång på gång med apparaten, går det inte att bränna sig på den.

Nackdelarna? Elektriska apparater är dyrare, och vad du än läst eller sett på TV blir män med kraftig skäggväxt aldrig lika slätrakade med rakapparat som om de hade våtrakat sig.

Några tips:
Raka mothårs och tryck inte apparaten för hårt mot huden.

Blir apparaten varm och du har känslig hud, så raka de ömtåligaste delarna först innan den hinner bli varm.

Torra och därmed skörare skäggstrån lämpar sig bättre för den elektriska rakapparatens knivar än våtrakning.

Byter du från ett märke till ett annat eller från våtrakning till torrakning, ge ansiktet tid att vänja sig. Det kan ta ett par veckor innan din nya rakapparat börjar fungera bra på just ditt ansikte.

Rengör apparaten
Håll rakapparaten ren. På rakapparater med skärbladsram trycker man på knappen för att lossa skärbladsramen, tar av den och knackar ut skäggstråna innan man rengör det dubbla saxhuvudet. Oftast måste den delen borstas ren med tillverkarens specialborste.

Detsamma gäller apparater med roterande knivar. Minst en gång i veckan borstar men skäggstråna ur hålen. Lyft av skärhuvudet och borsta bort skäggstrån från undersidan av de tre knivarna och skyddshuvens insida. Slå inte skärhuvudet mot handfatet för att få ut de sista skäggstråna, det kan skada apparaten.

No comments: